„Boala stomacului de iarnă” atacă deja. Cine este cel mai expus riscului?

Deși apare pe tot parcursul anului, cele mai multe cazuri apar iarna. De aceea, este denumită în mod colocvial boala stomacală de iarnă. Începe ca o banală răceală, dar în timp apar diareea, dificultăți de vorbire, vărsături și dureri abdominale. Care sunt cauzele acestei boli și cine este cel mai expus riscului de infectare?

Atunci când simptomelor asemănătoare gripei li se alătură afecțiuni ale stomacului, vorbim cel mai adesea de gripă stomacală. Cu toate acestea, deși pentru profani orice infecție similară va fi asociată cu această afecțiune, medicina face distincția între mai multe surse de infecții similare, deși deloc identice. Acesta este cazul așa-numitei boli de stomac de iarnă, care, în evoluția sa, seamănă atât cu gripa stomacală, cât și cu infecția cu rotavirus, dar este cauzată de un agent patogen diferit.

Boala stomacului de iarnă, sau boala vărsăturilor de iarnă, este termenul colocvial pentru gastroenterita cauzată de norovirusuri. Această infecție poate apărea în orice perioadă a anului, dar cele mai multe cazuri apar iarna.

Boala stomacală de iarnă – ce este?

Norovirusurile fac parte din genul Caliciviridae. Deoarece există atât de multe subtipuri antigenice ale acestui grup de virusuri, nu dezvoltăm imunitate față de ele. Prin urmare, infecțiile cauzate de norovirusuri pot apărea în mod repetat. Imunitatea la virus persistă doar 14 săptămâni după contractarea bolii.

Norovirusurile sunt virusuri foarte infecțioase. Nu au ser, adică nu au un înveliș lipoproteic, ceea ce înseamnă că sunt rezistenți la solvenți lipidici și la detergenți ușori. Sunt, de asemenea, rezistente la pasteurizare până la 60 de grade Celsius. Pot supraviețui pe suprafețe timp de până la șapte zile, iar perioada de incubație a bolii durează între una și două zile.

Norovirusurile sunt întâlnite în întreaga lume și reprezintă a doua cauză principală de diaree în rândul populației generale, după rotavirus. Până în prezent, nu a fost inventat niciun vaccin împotriva norovirusurilor.

Simptomele bolii stomacale de iarnă

Simptomele infecției cu norovirus apar, de obicei, la 12-24 de ore după infectare.

Simptomele tipice sunt:

  • greață
  • diaree apoasă
  • vărsături târâtoare
  • dureri de stomac
  • febră
  • dureri de cap
  • frisoane
  • dureri musculare
  • slăbiciune

Disconfortul durează aproximativ 2-3 zile la adulți, în timp ce la copii diareea poate dura până la o săptămână. Din cauza contagiozității sale ridicate, o persoană bolnavă poate fi contagioasă până la șapte zile după dispariția simptomelor.

Boala stomacală de iarnă afectează toate grupele de vârstă, dar este mai periculoasă pentru sugari, vârstnici și persoanele cu imunitatea slăbită. În cazuri extreme, poate duce la deces din cauza deshidratării.

Pentru această boală se folosește un tratament simptomatic.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *