Mierea este un îndulcitor natural care este utilizat în mod obișnuit ca înlocuitor al zahărului de masă. Iată ce se întâmplă cu organismul tău dacă consumi o lingură de miere în fiecare zi.
Mierea ca îndulcitor zilnic
Mierea este o sursă de zaharuri libere care sunt rapid metabolizate în organismul nostru și, prin urmare, îndulcește cu ușurință diverse preparate și mâncăruri.
Însă, pe lângă faptul că este o sursă de zaharuri libere nerecomandate în dieta normală, mierea poate oferi polifenoli cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare în organismul nostru, motiv pentru care este considerată un aliment sănătos și benefic pentru organism.
De fapt, studiile indică faptul că consumul zilnic al acesteia poate reduce riscul de prehipertensiune arterială, precum și reducerea prezenței factorilor de risc cardiometabolic, deoarece ajută la reducerea colesterolului și a altor lipide din sânge și la îmbunătățirea controlului glucozei în organism, dacă este inclusă într-o dietă sănătoasă.
Cu toate acestea, este esențial să nu uităm că este o sursă de zaharuri libere și se recomandă ca aceasta să nu depășească 5-10% din totalul energiei din dieta noastră. Prin urmare, nu trebuie să abuzăm de consumul său, deoarece o lingură de miere acoperă aproximativ 3% din energia unei diete de 2000 de calorii.
Cu alte cuvinte, o lingură zilnică de miere ne poate oferi numeroase beneficii metabolice pentru organismul nostru, dar nu trebuie să depășim această cantitate, deoarece am putea depăși cota maximă de zahăr recomandată și, în acest caz, departe de a ne îmbogăți dieta și de a obține efecte pozitive prin consumul ei, am putea să ne afectăm sănătatea.