Planta africană puțin consumată în Romania care ne oferă o infinitate de vitamine și minerale.

„Nu te-ai săturat să mănânci mereu același lucru?” Aceasta este una dintre frazele tipice spuse unei persoane care urmează o dietă. Baza oricărei diete sănătoase o reprezintă legumele, iar acestea sunt atât de multe încât suntem siguri că există opțiuni pe care nu le-am încercat încă. Okra este una dintre plantele puțin folosite în Spania, dar care are numeroase beneficii pentru sănătate.

Okra: planta pe care nu ai încercat-o încă

Okra ( Abelmoschus esculentus L.), aparținând familiei Malvaceae, este cunoscută în mod obișnuit sub numele de okra, precum și sub multe alte denumiri în diferitele regiuni geografice în care este cultivată: degetul doamnei, bhindi, okura, bamia, gombo și lai long ma.

Planta este cultivată în principal în Orientul Mijlociu și Africa de Nord și, pe lângă faptul că este gustoasă, are numeroase beneficii pentru sănătate. Poate fi consumată direct din păstăi, ca legumă, sau poate fi folosită în murături și alimente congelate îndulcite, cum ar fi înghețata sau produsele de patiserie.

Componente ale okra

Semințele plantei de okra, cunoscută în limba engleză sub numele de okra, sunt o sursă bogată de ulei care ne furnizează acid linoleic, un reprezentant bine cunoscut al acizilor grași de calitate. Okra conține, de asemenea, numeroase vitamine și aminoacizi, ceea ce face din acest aliment o alegere foarte interesantă.

Minerale importante precum calciul, fosforul și fierul sunt, de asemenea, prezente în acest „superaliment”. Fibrele sunt un alt compus sănătos pe care okra îl oferă atunci când este încorporat în dieta noastră.

Beneficiile okra-ului

Componentele plantei de okra reduc nivelul de hiperglicemie prin scăderea nivelului de glucoză din sânge, ceea ce este considerat un efect antidiabetic. De asemenea, acestea au un mare potențial antioxidant, mai ales datorită flavonoidelor care se găsesc în păstăile de okra.

Acest efect antioxidant, prin faptul că ajută la eliminarea radicalilor liberi, poate ajuta și la prevenirea cancerului, prin reglarea toxicității celulelor maligne. De asemenea, servește drept scut împotriva agenților externi dăunători prin îmbunătățirea eficienței sistemului imunitar, încetinind cascadele inflamatorii care, dacă se mențin în mod cronic, pot duce la diverse boli.

Cum se gătește okra?

Această plantă cu aromă blândă, la fel ca și vinetele, trebuie ținută la frigider timp de aproximativ trei zile, învelită în hârtie de bucătărie, pentru a aștepta să se maturizeze suficient și a evita ca ea să devină excesiv de lipicioasă, ceea ce se întâmplă atunci când nu este încă coaptă.

Pentru a o găti, spălați-o și îndepărtați scamele fine care o acoperă cu o perie de legume. După ce a fost spălat și scurs, se gătește întreg, iar când este fiert, la grătar sau orice altă opțiune aleasă, îl puteți tăia în felii și îl puteți adăuga în mâncărurile dumneavoastră, fie că este vorba de o tocană sau o supă, fie că este un acompaniament pentru carne și pește, precum și o salată diferită.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *